Ręczne przyrządy pomiarowe

Ręczne przyrządy pomiarowe takie jak suwmiarki, wysokościomierze, głębokościomierze, mikrometry, średnicówki, czujniki, kątomierze, kątowniki, płytki wzorcowe, czy sprawdziany różnych typów są podstawowymi przyrządami wykorzystywanymi w praktyce warsztatowej, produkcyjnej jak również podczas realizowania prac domowych i hobby.

W przypadku suwmiarek, wysokościomierzy, głębokościomierzy, mikrometrów, średnicówek czy czujników spotykamy się z przyrządami o różnym zakresie pomiarowym o różnym rodzaju odczytu.

Zakresy pomiarowe są znormalizowane i ustandaryzowane. Odczyt może być noniuszowy kiedy mówimy o przyrządach suwmiarkowych i mikrometrycznych lub analogowy jak przypadku przyrządów czujnikowych.

Z drugiej strony w zasadzie każdy rodzaj przyrządów pomiarowy występuje też z odczytem cyfrowym. Istotna cechą metrologiczną przyrządów pomiarowych jest rozdzielczość lub działka elementarna. Dla przyrządów suwmiarkowych będzie to 0,01 mm (cyfrowe), 0,05 mm, 0,02 (noniuszowe).

Dla przyrządów mikrometrycznych 0,01, 0,002, 0,005 - przyrządy noniuszowe , 0,001 lub 0,0005 – przyrządy cyfrowe. Przyrządy czujnikowe analogowe mogą mieć działkę elementarną 0,1, 0,01, 0,001 mm, natomiast cyfrowe nawet 0,00001 mm.

Co ważne: rozdzielczość czy działka elementarna nie jest tożsama z dokładnością i nie należy tego mylić. Np. suwmiarka cyfrowa o rozdzielczości 0,01 mm i zakresie do 200 mm ma dokładność ±0,02 mm.
PHU FAKTOR
ul. Jagiellońska 26
64-800 Chodzież
KONTAKT
Oferujemy wszelkie przyrządy pomiarowe z zakresu metrologii przemysłowej i laboratoryjnej .Zajmujemy się tylko metrologią. Służymy pomocą w doborze przyrządów do potrzeb klienta.
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. OK, rozumiem